среда, 28 апреля 2021 г.

ВЕЛИКДЕНЬ – ЗЕМНЕ ПРИЧАСТЯ НЕБОМ

 

Великдень – найбільше християнське свято. Цей день має ще одну назву – Пасха. Є багато свят, які люблять зустрічати українці. Але одним з головних є весняне свято – Великдень. Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов.

Святкувати Пасху в Україні почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці, і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом: то ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Марія, мати Якова та Соломонія прийшли до гробу з ароматами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожній гріб, і тоді схвильованим жінкам з’явився ангел і сповістив про Воскресіння Господнє.

До Великодня віруючі готуються сім тижнів Великого посту – одного з найсуворіших постів – саме стільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розпяття. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна «прислуго-вуватися» до Страстей Господніх, останніх днів Ісуса Христа в людській подобі. Ці сім тижнів називаються седмицями. Останній тиждень перед Пасхою називається  Страстна Седмиця.

Особливе значення має Страстний четвер – день, коли Ісус разом зі своїми учнями на Таємній Вечері розділив святкову трапезу. Цей день ще називають Чистий Четвер, і всі християни по можливості намагаються причаститися. Ввечері в церкві читають 12 Євангелій, де розповідається історія Страстей Христових.

В Страстну п’ятницю з церкви виносять плащаницю – полотно, в яке було загорнуто тіло Христа, де він зображений в гробу. В цей скорботний день віруючі якомога більше постили. Плащаницю несуть навколо церкви, що символізує сходження Христа.

В давніші часи християни після суботньої літургії не йшли з церкви, а залишились там до ночі, харчуючись хлібом і вином. В пам’ять про це в Страсну Суботу святять їжу. Під час служби священники міняють буденний одяг на святковий.

В ніч Воскресіння Христа, проводиться святкове богослужіння (Великодня Служба Божа), святяться паски і яйця. Таким чином церква благословляє віруючих після тривалого посту знову їсти непісні страви. Багатий пасхальний стіл є символом небесної радості і символом вечері Господньої.

Великдень багатий різноманітними народними звичаями. На Великодні свята, як і на Різдвяні, повинна зібратися вся родина, адже це - «Великий День». Великодній сніданок розпочинається молитвою. Після молитви батько родини бере свячене яйце і ділить його на стільки частин, скільки присутніх за столом (залишаючи окремо на тарілці і для померлих з родини), зі словами благословення роздає яєчко і промовляє: «Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров'ям на довгії літа. Щоб ми змагалися зростати духовно і виховували у такому ж дусі своїх дітей. Дай, Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і других дочекати. «Христос Воскрес!» - «Воістину Воскрес!» - відповідають усі присутні за святковим столом.

У берестівській бібліотеці-філії ви можете ознайомитись із етномандрівкою «Великдень – земне причастя небом». З видань, представлених на виставці, ви дізнаєтесь про звичаї і традиції цього свята, що потрібно покласти у великодній кошик. Господині віднайдуть смачні рецепти пасок,ознайомляться чим і як розмалювати писанки та як зробити великодні декорації для своєї оселі.







Комментариев нет:

Отправить комментарий