четверг, 13 мая 2021 г.

ВАСИЛЬ СТЕФАНИК – ПИСЬМЕННИК-НОВЕЛІСТ

 

Стефаник Василь Семенович народився 14 травня 1871 року в с. Русів Снятинського р-ну Івано-Франківської області.

Василь Стефаник – неперевершений майстер соціально-психологічної новели. Ця істина міцно утвердилася в нашому літературознавстві. Він найближчий соратник Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Лесі Українки, Ольги Кобилянської, товариш і спільник у творчій та громадській діяльності Леся Мартовича та Марка Черемшини. Творчість Стефаника припадає на кінець ХІХ та початок ХХ століття. Талант письменника найбільше виявився у жанрі соціально-психологічної новели. Основною темою його творів, було життя найбіднішого селянства на західноукраїнських землях. З великою силою слова Василь Стефаник зобразив трагедії і драми селян, про яких він говорив: “Я люблю мужиків за їх тисячолітню тяжку історію, за культуру ... За них я буду писати і для них”.

Помер В.Стефаник 7 грудня 1936 р., залишивши по собі «люту кривавицю – біля семи десятків новел. І справді, писав мало, а написав багато, бо створене ним – велике і величне», – писав Гнат Хоткевич.

До 150 річчя від дня народження видатного письменника у Берестівській сільській бібліотеці-філії  підготовлена книжкова виставка-пам’ять «Василь Стефаник – письменник-новеліст».



Комментариев нет:

Отправить комментарий