четверг, 1 декабря 2022 г.

ВІЛЬНИЙ СЕРЕД НЕВОЛІ

 

3 грудня виповнюється 300 років від дня народження на нашій землі великого сина українського народу, мислителя, філософа, письменника, педагога Григорія Савича Сковороди. Він і через три сотні літ залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу.

Ми маємо щасливу нагоду пройтися стежками його життя, перечитати сторінки його творів. Двадцять п'ять років мандрував дорогами України незвичайний подорожній, проповідуючи серед народу свої філософські та соціальні погляди. У своїх філософських працях він відстоював ідею рівності між людьми, права кожного, незалежно від соціального становища на щастя і волю, вважаючи волю найвищим досягненням людини. Шлях до ідеального суспільства він бачив у вихованні нової людини через самопізнання, доступне їй завдяки розуму і внутрішньому чуттю.

Він вмів насолоджуватися кожною миттю. У своїх творах саме цього і вчить кожного з нас: "Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукайте його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою".

До цієї дати бібліотекар, разом з клубними працівниками, провели літературну панораму "Вільний серед неволі". Присутні також переглянули виставку-портрет "Людина. Мислитель. Поет."


Комментариев нет:

Отправить комментарий